Hep bir koşturmaca, hep bir yere ya da birşeylere yetişme telaşı… Hal böyle olunca da bu bizim yemek düzenimizde de hıza ve telaşa sebep oluyor. Oysa yemeği belirli bir hızda yemek ve sindirerek tüketmek vücuda sağlık da kazandırıyor.
Sindirim aslında sanıldığı üzere mide de değil ağızda başlamaktadır. Ağızda çiğnediğimiz besin maddeleri bölünüp tükürük ile karıştığında tükürüğün içinde bulunan enzimler sindirime yardımcı olur. Mide sindirime de hazır hale gelir. Hızlı yemek tüketimi ise besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş ve büyük parçacıklar halinde ulaşır. Mide de bunları sindirebilmek adına daha verimli çalışmak zorunda kalır, sonucunda da hazımsızlık, dolgunluk ve şişlik gibi sorunlar ortaya çıkar.
Yediğimiz ve yuttuğumuz besin maddeleri mide tarafından karşılandıktan sonra beynin doyma merkezini uyarması ise 20 dakikalık bir zaman dilimine eşittir. Hızlı yemek tükettiğimizde ise beyne giden mesaj da gecikir. Doyma merkezi uyarıldığında ise artık zaten çok fazla yemek tüketmiş oluruz.
Yemek yeme esnasında yapmamız gerekenler;
1. Beslenme ortamının rahat olması,
2. Ara öğünler ile açlığı dengeleme,
3.Yemeklerin çok sıcak olmamasına dikkat edilmesi,
4. Yemek yerken bilinenin aksine muhabbet edilmesi,
5. Her lokmada çatal ve bıçağı bırakıp diğer lokmada tekrar alınması,
6. Televizyon karşısında yemek yememeye özen gösterilmesi,
7. Stresli iken yemeğe oturulmaması.