Her spor türünde olduğu gibi pilates yaparken de beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Pilates düzenli olarak yapıldığında ve iyi bir beslenme programı ile uygulandığında da sağlıklı bir şekilde kilo vermenize ve yağ yakmanıza yardımcı olmaktadır.
Pilates yaptığınız günlerde vücudunuzun ihtiyacı kadar karbonhidrat ve protein almaya özen göstermelisiniz, aksi halde vücudunuz kas kütlenizden harcayacaktır. Pilates sonrası boşalan glikojen depolarını doldurarak enerjinin kastaki proteinlerden elde edilmesini önlemek kas yapımı için önemlidir. Pilates öncesinde hareketlerin rahat bir şekilde yapılabilmesi, yaparken kramp, mide bulantısı ve kusma gibi sıkıntılar yaşanmaması için aynı zamanda egzersizden maksimum fayda sağlayabilmek için, 3-4 saat öncesinde bir ana öğün; 1-2 saat öncesinde de bir ara öğün tüketmek gerekir.
- Ana öğün olarak; Meyveli süt ve tam tahıl tost – Süt ve müsli – Süt ve muz -Tavuklu sandviç ve ayran – Yoğurt ve meyve salatası -Yağsız makarna ve yoğurt – ızgara et ve salata. Ara öğün olarak ise; 1 avuç beyaz leblebi + 1 bardak kefir – 1 porsiyon meyve ve 1 yemek kaşığı buğday kepeği – 4 yemek kaşığı müsli ve 1 su bardağı yağsız süt – 1 dilim tahıllı ekmek + 1 dilim beyaz peynir (30g) + 1 bardak ayran tüketilebilir.
- Spordan 30 dakika önce içilen bir kupa kahvenin, kafein nedeni ile enerjinizi yükseltip yağ yakımına yardımcı olacağına dair bilimsel çalışmalar vardır. İçtiğiniz kahvenin kremasız olmasına dikkat edin. Sütsüz kahve içemeyenler light süt ilave edebilir.
- Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve balık gibi proteinden zengin besinler, sebze-meyveler ve tam tahıl ürünleri beslenme planlarında yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde yer almalıdır.
- Pilates yapılan süre boyunca birden yüksek miktarlarda su içilmemelidir. Susadıkça yudum yudum tüketilmelidir.
- Pilates beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da düzenli kalsiyum alımı ve düzenli omega-3 alımıdır. Kalsiyum yağ hücrelerinde depo edilir. Düzenli kalsiyum alımıyla yağ hücrelerinde yağın depolanması azaltılır. Sağlıklı bir beslenme için günde en az 3 porsiyon kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini tüketmek önemlidir. Düzenli omega-3 alımı ise beyne tokluk sinyali gönderen leptin hormonu üretimini arttırır ve açlık sinyali gönderen ghrelin hormonunu baskılar. Ayrıca yağ yakımını sağlayan enzimleri taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Omega-3 olarak fındık, fıstık, ceviz ve haftada en az 2 kez balık tüketimi önemlidir.
- Egzersizden önce yedikleriniz direkt olarak egzersiz sırasındaki performansınızı etkiler. Sonra yedikleriniz ise toparlanma süreci, vücudun gereksinimlerinin yerine konması ve adaptasyon açısından önemlidir.
DOĞRU BESLENME VE EGZERSİZ, HEM KASLARINIZI HEM DE RUHUNUZU BESLER.